Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού COVID-19, είναι μια πανδημία που προκλήθηκε από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.

Η πανδημία του Covid-19 δεν άργησε να προσβάλλει και τη χώρα μας, καταγράφοντας το πρώτο κρούσμα την 26η Φεβρουαρίου 2020. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα Νοσοκομεία της χώρας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή καθώς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πολύ σημαντική συγκυρία για τη δημόσια υγεία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας τονίζουν τη σημασία των βασικών πρακτικών υγιεινής στην πρόληψη της μόλυνσης και για τον λόγο αυτό εξέδωσαν προτεινόμενες κατευθυντήριες οδηγίες συμπεριφοράς για άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν τον ιό.

Για τον λόγο αυτό όλοι οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει απαραιτήτως να έχουν προετοιμαστεί για την πιθανότητα διαχείρισης ασθενών με COVID-19 και να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, εξοπλιστεί και είναι ικανό να διασφαλίσει:

  • την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της λοίμωξης εντός της υγειονομικής μονάδας
  • την έγκαιρη ταυτοποίηση και απομόνωση ασθενών με πιθανή λοίμωξη COVID-19
  • την ενημέρωση του προσωπικού
  • τις διαδικασίες φροντίδας για περιορισμένο αριθμό ασθενών
  • διαδικασία φροντίδας για δυνητικά αυξημένο αριθμό ασθενών
  • την παρακολούθηση και διαχείριση επαγγελματιών υγείας με πιθανή απροστάτευτη επαφή με COVID-19
  • την αποτελεσματική επικοινωνία εντός και εκτός της υγειονομικής μονάδας.

Για τους λόγους αυτούς η Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου πραγματοποίησε εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της καθώς και των λοιπών ειδικοτήτων σχετικά με την πρόληψη διασποράς της νόσου. Την εκπαίδευση του προσωπικού στα μέτρα ατομικής προστασίας, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στις δομές υποδοχής και νοσηλείας ανέλαβε η νοσηλεύτρια λοιμώξεων συνεπικουρούμενη από τον πρόεδρο της ΕΝΛ.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της διαθεσιμότητας και κάλυψης σε επάρκεια των παρακάτω ειδών:

Συσκευές παροχής οξυγόνου, χειρουργικές μάσκες, νεφελοποιητές, αναπνευστήρες, φιάλες οξυγόνου, ροόμετρα, οξύμετρα και σύριγγες αερίων αίματος, γάντια νιτριλίου σε όλα τα μεγέθη, μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP3), απλές χειρουργικές μάσκες, μάσκες venturi.

Ενδοφλέβιοι καθετήρες, καθετήρες κεντρικών γραμμών, βελόνες, σύριγγες, οροί,3-ways, πώματα κλπ.

Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας σε στυλεούς για λήψη δείγματος από τον ασθενή.

Εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων αντιβιοτικών και πιθανά αντιικών φαρμάκων, καθώς και της δυνατότητας προμήθειας και της διασφάλισης της επάρκειας.

Πέραν της εκπαίδευσης του προσωπικού και του ελέγχου διαθεσιμότητας των παραπάνω ειδών, θεσμοθετήθηκαν σε επίπεδο νοσοκομείου ενέργειες διαλογής, έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης ύποπτου κρούσματος.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 28/02/2020 της ΕΝΛ παρουσίας του αναπληρωτή διοικητή, αποφασίστηκε:

  • Όλες οι είσοδοι του νοσοκομείου να παραμένουν κλειστές και η είσοδος να γίνεται από την είσοδο απέναντι από το κυλικείο η οποία οδηγεί στα ΤΕΠ. Μοναδική είσοδος στο νοσοκομείο θα είναι αυτή όπου θα εγκατασταθεί γραφείο με εντεταλμένο προσωπικό το οποίο θα θερμομετρά τους εισερχόμενους ασθενείς και συνοδούς και θα ερωτώνται για το λόγο της επίσκεψής τους. Στη περίπτωση που οι εισερχόμενοι κατευθύνονται στα ΤΕΠ ή/και πληρούν επιδημιολογικά κριτήρια (σύμφωνα με τον τρέχοντα ορισμό κρούσματος με 3 ερωτήσεις), το προσωπικό ενημερώνει το ΤΕΠ ώστε να περιμένουν έτοιμοι το περιστατικό και τους συνοδούς του. Στη περίπτωση αυτή θα δίδεται μάσκα σε όλους (ασθενή/συνοδούς) και θα μεταφέρονται υπό συνοδεία στον ειδικό χώρο στον εξωτερικό χώρο των ΤΕΠ όπου εγκαταστάθηκε οικίσκος ο οποίος έχει οριστεί για την εξέταση των περιστατικών με υποψία λοίμωξης με Covid-19.
  • Στην είσοδο του νοσοκομείου να τοποθετηθούν ευανάγνωστες, ευμεγέθεις αφίσες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα -προερχόμενες από τον ΕΟΔΥ- προς ενημέρωση των εισερχόμενων στο νοσοκομείο και τα ΤΕΠ.