Υπηρεσίες

Σκοπός Τμήματος

Στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των Νοσηλευτικών Μονάδων το οποίο ανήκει στην Ιατρική Υπηρεσία, εργάζονται πτυχιούχοι Κοινωνικοί Λειτουργοί με άδεια άσκησης επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού. Συγκεκριμένα, το Τμήμα έχει την ευθύνη και την φροντίδα για την ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική στήριξη στους ασθενείς της Νοσηλευτικής Μονάδας για κάθε κοινωνικό τους πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας καταστάσεων κλονισμού σωματικής και ψυχικής υγείας, πάντα μέσα στα πλαίσια και τις δυνατότητες της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής της Πολιτείας.

Το έργο των Κοινωνικών Λειτουργών συνίσταται στα εξής:

 1. Εντοπισμό ,διερεύνηση και αξιολόγηση ειδικών προβλημάτων των ατόμων που απευθύνονται στο Τμήμα.
 2. Προετοιμασία των ασθενών και των οικείων τους για την παραδοχή της ασθένειας και της αναγκαιότητας των μέτρων θεραπείας.
 3. Βοήθεια στην προσαρμογή των ασθενών στο Νοσοκομείο.
 4. Διαμεσολάβηση , ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για ειδικά θέματα των ασθενών και διασύνδεση εξυπηρετούμενων και υπηρεσιών, προκειμένου την από κοινού αναζήτηση λύσεων ή παραπομπή.
 5. Συνεργασία με τον ασθενή και το οικογενειακό του περιβάλλοντος αν υπάρχει, για την επανένταξη και προσαρμογή του στο φυσικό του περιβάλλον. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίδα για την αποκατάστασή του, σε ιδρυματικό χώρο.
 6. Συμβουλευτική υποστήριξη σε προνοιακές και ασφαλιστικές παροχές.
 7. Συμετοχή στην ευρύτερη ομάδα ψυχικής υγείας του εξωτερικού ψυχιατρικού ιατρείου.
  Η συμμετοχή στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα πάντα με τις αρχές της δεοντολογίας του επαγγέλματος, που διέπεται από τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση του ατόμου και στο απόρρητο των πληροφοριών.
 8. Εκπαίδευση και εποπτεία των φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας των ΑΤΕΙ, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα
 9. Συνεχή επιμόρφωση μέσω επιστημονικών σεμιναρίων.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας απευθύνονται ασθενείς του Νοσοκομείου ή συγγενικά τους πρόσωπα ή εξωτερικοί συνάνθρωποί μας που είναι:

 • Άποροι
 • Ανασφάλιστοι
 • Μοναχικοί
 • Άστεγοι
 • Νοσηλευόμενοι – εγκαταλειμμένοι από συγγενικό και φιλικό περιβάλλον τους.
 • Εξαρτημένα άτομα
 • Πάσχοντες από χρόνια νοσήματα
 • Ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα
 • Θύματα κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας
 • Μετανάστες- Ρομά
 • Όσοι χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας και γενικά άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες- ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δέχονται κοινωνικό αποκλεισμό.
 • Επίσης ,στα πλαίσια πρόληψης της Κοινότητας, η Κοινωνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους ιατρούς και άλλες ειδικότητες(Μαίες, Επισκέπτριες Υγείας κτλ) της Νοσηλευτικής Μονάδας, συμμετέχει σε ομιλίες-εκδηλώσεις καθώς και σε προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περιοχής ακτίνας δράσης της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου.

Προσωπικό Τμήματος

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Χ. ΧΑΡΕΛΟΥ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ- ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Το γραφείο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας βρίσκεται στο Ισόγειο, στην πτέρυγα των Εξωτερικών Ιατρείων.
Τηλέφωνα: 2631360238
fax: 2631360129
Email: kinoniki.ypiresia@1703.syzefxis.gov.gr
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-15:00